Naarmate het toernooi vordert geraakt de speelzaal voller. En inderdaad, maar liefst 40 partijen stonden er op het programma.

Aan kop werd stuivertje gewisseld. Rob van der Plas wist in een zinderend spannende partij Henk Ochtman beentje te lichten. Zeg maar gerust been, want beide kemphanen hadden er uiterst gecompliceerde legpuzzel van gemaakt.

Ik ontwaarde in het middenspel op de 29e zet een stelling waarin uitglijders voor het grijpen lagen. Zie het partijverslag van Rob. Hij gaat nu fier aan de leiding met 5½ uit 6, op een halfje gevolgd door Henk Ochtman, Gert Timmerman en, met alle respect maar wel verrassend, Leo Verhoeven.

Gert wist na een kantje-boordwedstrijd van Peter Torczynski te winnen. Tot diep in het eindspel en met de lichten van de zaal bijna uit werd er strijd geleverd. Maar de zwarte toren van Gert bleek sterker dan het blokje pion-loper bij de a-lijn omdat deze de witte koning op de h-lijn gevangen hield. Leo kreeg de zwarte stelling van Jesus Canedo in zijn greep en hield de zwarte koning in het midden, zodat Jesus met een toren en loper minder speelde. Leo is goed in vorm en heeft een TPR van 2069.

Daarachter volgen zeven spelers met 4½ punt. Opvallend zijn de prestaties van Ian Priem (1790, TPR 2097) en Casper Kimenai (1754, TPR 2042).

Ook Leo de Jager (1914, TPR 2097) kan tevreden zijn. Met 4 punten op een gedeeld 12e plaats en een mooie TPR. En wat te denken van jeugdtalent Jesse de Jong (1685, TPR 1958)? Ook hij heeft 4 punten en staat dus knap hoog op de ranglijst.

Kijken we verder naar de tweede helft van de ranglijst dan valt de prestatie op van Timothy van Dijk (1400, TPR 1663). Hij heeft slechts één verliespartij en staat netjes op een gedeeld 36e plek met 3 punten.

Natuurlijk zijn er ook een aantal deelnemers die niet echt tevreden kunnen zijn over de geleverde prestaties tot nog toe. Ruud Bosch (1912, TPR 1752, 3 punten), Dick Straathof (1914, TPR 1736, 2½ punt), Peter Weeda (1813, TPR 1646, 2½ punt), Jonas Verdonschot (1825, TPR 1651, 2 punten) en Aad Jan Roos (1790, TPR 1478, 2 punten) zullen alle zeilen willen bijzetten in de laatste ronde. Dat zijn de heren aan hun ratingstatus verplicht.

Ronald van Schaik is de rode lantaarndrager. heeft waarschijnlijk ook dikke pech tot nu toe. Hij wist nog geen punten bij elkaar te sprokkelen. Succes in de laatste ronde, Ronald!

Ratinggroepen

Naast drie hoofdprijzen kent het Watertorentoernooi ook drie verschillende ratingprijzen. Hiervoor is het speelveld in vier ongeveer even grote groepen ingedeeld. De drie ratinggroepen voor dit jaar zijn < 1900, < 1775 en < 1675. Voor de ratingprijzen zijn bij gelijk eindigen in wedstrijdpunten de weerstandspunten en vervolgens SB-punten bepalend.

De jasjes soap?!?

Onze voorzitter benoemde het al twee ronden op rij bij zijn introductiepraatje. De jasjes-soap. Na de vierde ronde van het Watertorentoernooi heeft er een jasjeswissel plaatsgevonden waarbij vermoedelijk drie spelers aan het einde van de avond eindigden met een jas van een ander. Heb jij het vermoeden dat ook jij een verkeerde jas hebt meegenomen, neem deze dan maandag even mee. Dan kunnen alle jassen weer terugbezorgd aan alle eigenaren!

Inzendingen van de spelers

En ook deze week weer veel leuke verslagen van de spelers! Met deze week dank aan Jonathan van Es, Lucas Gortemaker, Leo de Jager, Ben Koppenens, Rob van der Plas, Henk Prins en Bert ten Wolde.

Henk Ochtman – Rob van der Plas

Rob stuurde zijn partij – met commentaar – in. De partij is hieronder na te spelen.

Leo Verhoeven - Jesus Canedo

Leo mailde: Wit had aan het begin van het middenspel de meevaller dat zwart de stelling op de damevleugel ten onrechte opende. Dat bleek me overigens pas achteraf… Daardoor kwam veld d4 vrij voor mijn paard dat daarna verder kon springen naar c6, met na gedwongen ruil een vrijpion aldaar. Dit was de stelling na de 21e zet van zwart.

De partij ging als volgt verder: 22. Tb7 Txb7 23. cxb7 Db6 24. e5. Goed genoeg maar Dc8 was veel beter geweest. En na e5 (na het gedwongen Pf6) 24. dxe5 25. Le3.

En wit won vrij eenvoudig. Met dank aan de tot b7 gevorderde vrijpion en de stukken die allemaal mee gingen doen, terwijl het zwart aan de tijd ontbrak om zijn stukken samen te laten werken.

Bert ten Wolde - Henk Prins

Bert mailde: Ik speelde met de witte stukken tegen Henk Prins, een grote onbekende voor mij. Ik schatte Henk in als een tactisch vaardige speler, wat achteraf aardig bleek te kloppen. Hieronder is de partij inclusief commentaar na te spelen.

Henk vulde aan: Wat had ik toch een pech in de zesde ronde. Bert ter Wolde - Henk Prins (1-0). Ik speelde een mooie partij met het plan de dame van Bert naar de onderste rij te drukken. Dit lukte fraai met de samenwerking van mijn stukken en de pionnen op de koningsvleugel. Het spannendste moment was de stelling na zet 32 van mij, de witte dame stond de witte korte rokade zelfs in de weg. Dit was het moment dat Bert dacht dat de dame uit kon breken en speelde 33. Lb5?

Ik speelde de combinatie die ik had voorzien en volgens Fritz een bijna plus 5 waarde gaf. Het is voor mij wat ongelofelijk dat ik deze partij nog heb laten schieten, maar ja, all-in-the-game, Bert hield zich kalm in zijn en mijn tijdnood en won toch terecht. Ik speelde de mooie zet 33. .. Pxg2+!! Na 34. Dxg2 (de enige, want 34. Ke2 Lxb5+ is gelijk uit) 34. .. Lxb5 35. Pf3 Lf6 36. d6 c5 37. Lc3 h4 38. Dd2 Dh7 39. Dd5 speelde ik 39. .. Td8 en kon de zaak niet meer bij elkaar houden door tijdnood en vermoeidheid. Met 39. .. Ta4!! had ik de winst binnen gehad. Leuk dat Bert me een compliment gaf voor het mooie tactische spel.

Lucas Gortemaker - Johan van de Griend

Lucas mailde: In de derde ronde van het Watertorentoernooi van 2015 speelde Johan en ik onze laatste partij. Afgelopen maandag werden we eindelijk weer eens tegen elkaar ingedeeld en na twaalf zetten stond het zo.

In deze stelling stond wit na 12. .. 0-0 dankzij het overwicht in het centrum ietsje beter. In plaats van korte rokade koos Johan voor 12. .. Tc8, waardoor 13. d5 Pe5 14. Pb5 mogelijk werd.

De stelling die zou ontstaan na het min of meer geforceerde 14. .. Pxf3+ 15. gxf3 Dxd2 16. Pxd6+ Kf8 17. Lxd2 Tc2 vond ik lastig om te taxeren, maar ik vermoedde dat die beter zou zijn voor wit. Hierna koos ik na lang nadenken voor het dreigend ogende 18. Lb4.

Helaas was de computer geen fan van deze zet, omdat zwart de verloren pion redelijk comfortabel kon terugveroveren. Johan ging niet voor de beste voorzetting en wegens een nare penning was het voor zwart in onderstaande stelling onmogelijk worden stukverlies te voorkomen. Een paar zetten later gaf Johan op.

Pieter Sturm - Oscar Koppenens

Ben mailde: Oscar verloor van Pieter in de A-finale, en het toeval wilde dat ook deze partij de kleuren gelijk waren verdeeld. Eigenlijk net als vorige keer kwam Oscar niet zo lekker uit de opening, wit staat op een bepaald moment zelf +3! Maar door lang vechten en volhouden lijkt de pot af te stevenen op remise. Een kritieke fout onder tijdsdruk zorgt uiteindelijk voor de winst voor Oscar. Kijk hieronder voor de hele partij.

Peter Ruimschoot - Jonathan van Es

Jonathan deed verslag: Afgelopen maandag liep Anton langs het bord waar Peter en ik aan het spelen waren en grapte: “Dat is de partij der jeugdtrainers!” Peter en ik hebben altijd spannende en gelijkopgaande partijen. Deze keer opende Peter met 1. .. c6, een zet die je ook vaak bij grootmeesters ziet. Zelf heb ik niet veel theoretische kennis van deze opening, dus besloot ik me te houden aan de drie gouden regels van het openingsspel: ontwikkel snel, controleer het centrum, en breng je koning in veiligheid.

Dat pakte goed uit: we kwamen beiden zonder grote problemen uit de opening. In het middenspel probeerde ik hier en daar wat kleine tactische trucjes, zoals een dubbele aanval, maar Peter doorzag die keer op keer. In de stelling hiernaast sloeg Peter een pion, maar dat leidde tot torenverlies.

Na afloop bespraken we of het mogelijk was om de pion op een andere manier te slaan zonder dat hij zijn toren zou verliezen. Volgens Stockfish staat zwart in deze stelling al op -5,3, en na de zet zelfs op mat in 10 zetten (niet dat ik dat zelf gezien had, hoor).

Vijf zetten later ontstond de stelling die je links ziet. Ook daar miste ik de mat in 4 (misschien ziet de lezer hem wél?).

Ik sloeg in plaats daarvan de dame, waarna zwart nog steeds op winst stond dankzij een toren voorsprong.

Twaalf zetten later, en een aantal opgeruimde pionnen verder, gaf Peter uiteindelijk op.

En dan nog even dit...

Tegen middernacht, in een bijna verlaten zaal, nam ik afscheid van ons toernooi, evenals onze wedstrijdleider Arno. Mij wacht een reis naar Wenen, Arno mag op werkweek met zijn vierde klassen naar Berlijn. Frank had mooi nieuws voor de komende week. Hij mag zich voortaan ook inschrijven voor seniorentoernooien. Hij lachte, maar de echte blijdschap moet nog indalen.

Dat was het weer voor deze ronde. Kijk hier voor alle uitslagen en de stand in het Watertorentoernooi. Op naar het spannende slot! Met uiteraard enkele topwedstrijden om het eremetaal. Gaat dat zien!

De inzendingen voor de spektakelprijs zijn inmiddels beoordeeld. U gaat het horen. Afmeldingen voor de laatste ronde leveren u geen halfje. U zult dan, net als Arno en ik, met een streepje genoegen moeten nemen.

Allen veel succes en vooral veel schaakplezier.

Jaap van Meerkerk