SV Erasmus op Lichess.org

Naast de reguliere schaakavonden op de maandagavond organiseert Erasmus ook verschillende online schaakactiviteiten voor de liefhebber.

Dat doen wij op het platform van  Lichess.org. Kijk hier om naar de teampagina van SV Erasmus op Lichess.org te gaan.

1. Iedere maandag SV Erasmus Open Arena toernooi

Iedere maandagavond organiseren wij vanaf 20.00 uur een SV Erasmus Open Arena toernooi met een variërend speeltempo van maximaal 10 minuten per persoon per partij.  Ook niet-leden van Erasmus kunnen meedoen aan deze toernooien.

2. Dubbelrondige gesloten competitie

Daarnaast faciliteren wij voor leden van Erasmus ook een online competitie met een wat langer speeltempo (20 minuten + 5 seconden increment). Hiervoor organiseren wij een dubbelrondige competitie met groepen van 4 tot 6 spelers op speelsterkte.

Hoe kan je hier zelf aan mee doen?

Om mee te doen aan het online schaken bij Erasmus is het van belang om lid te worden van team SV Erasmus op Lichess. Ook niet-leden van Erasmus kunnen lid worden van team SV Erasmus op Lichess.

Lid worden van team SV Erasmus

Om lid te worden van schaakvereniging Erasmus op Lichess moet je eerst een gratis account aanmaken op lichess.org. Op de website van de Eerbeekse Schaakclub is een hele uitgebreide handleiding te vinden om je wegwijs te maken op Lichess.

Als je een account hebt aangemaakt, dan kan je het lidmaatschap aanvragen bij team SV Erasmus. Hiervoor ga je naar ‘Gemeenschap’ (menuknop linksboven) en daarbinnen ‘Teams’. Klik op Teams en dan zie je een nieuw scherm verschijnen. Klik dan op de optie ‘Alle Teams’. Rechtsboven is dan een zoekbutton te vinden en daar moet je zoeken naar ‘SV Erasmus’, waarna je onze schaakvereniging vindt. Daar kan je een verzoek doen om lid te worden van het team, waarna een uitnodiging wordt verstuurd naar de moderator.

Je kan ook naar de teampagina van SV Erasmus gaan. Als je dan bent ingelogd op Lichess zie je linksboven de knop ‘Word lid van het team’ staan. Klik op deze knop en dan is de aanvraag gedaan.

Stuur bij vragen een mail naar webmaster@sv-erasmus.nl.

Toegang tot competities

Meedoen aan de Erasmus Open Arena is vervolgens eenvoudig. Zorg dat je op het moment dat het toernooi start (later instromen kan overigens ook) bent ingelogd op Lichess. De Erasmus Open Arena is via de teampagina van Erasmus te vinden en leden van team SV Erasmus op Lichess kunnen meedoen door het toernooi aan te klikken en aan te geven dat ze willen deelnemen.

Om mee te kunnen doen aan de dubbelrondige gesloten competitie is het ook van belang dat je een gratis online account hebt op Lichess. Stuur een mail aan Jaap van Meerkerk (competitieleider@sv-erasmus.nl) als je hieraan mee wilt doen (vergeet niet je naam en gebruikersnaam op Lichess door te geven). Op het moment dat er een leuke groep met voldoende spelers is, wordt de competitie opgestart.

Reglement SV Erasmus Open Arena

Hieronder de belangrijkste regels met betrekking tot de SV Erasmus Open Arena toernooien.

Winnaar

De speler(s) met de meeste punten op het einde van de tijdslimiet van het toernooi zal (zullen) aangeduid worden als winnaar(s).

Indeling

Aan het begin van het toernooi worden spelers ingedeeld op basis van hun rating. Wanneer je een partij eindigt, keer terug naar de toernooilobby: je zult dan gekoppeld worden met een speler dicht bij uw rang in het toernooi. Dit zorgt voor zo min mogelijk wachttijd, maar het is mogelijk dat je niet tegen iedereen in het toernooi speelt. Speel snel en ga terug naar de toernooilobby om meer partijen te spelen en meer punten te winnen.

Berekening scores

Een overwinning heeft een basisscore van 2 punten, een gelijkspel van één punt. Een verlies is geen punten waard. Als je twee partijen na elkaar wint, start je een ‘dubbele-punten-reeks’, voorgesteld door een icoontje van een vlam (als de ‘Arena streaks’ optie is aangezet). De volgende partijen zullen steeds het dubbele aantal punten waard zijn totdat je er niet in slaagt een spel te winnen. Dus, een overwinning zal 4 punten waard zijn, een gelijkspel 2, en een verlies is nog steeds 0 punten waard. Bijvoorbeeld, twee overwinningen gevolgd door een gelijkspel zullen 6 punten waard zijn: 2 + 2 + (2 x 1)

Einde

Het toernooi heeft een klok die aftelt. Wanneer die klok de nul bereikt, wordt het klassement van het toernooi bevroren en wordt de winnaar aangekondigd. Partijen die nog aan de gang zijn moeten uitgespeeld worden, maar tellen niet meer mee voor de rangschikking in het toernooi.

Overig

Er wordt afgeteld tot je je eerste zet maakt. Als je binnen deze tijd geen zet maakt verlies je de partij. Wanneer een partij binnen 10 zetten in een gelijkspel eindigt, levert dit voor beide spelers geen punten op.

Reglement gesloten rapidcompetitie

Naast de SV Erasmus Open Arena gaan wij ook een gesloten rapidcompetitie organiseren. Zodra vier tot zes deelnemers van ongeveer gelijke speelsterkte zich hebben gemeld kan de competitie van start. De spelers ontvangen een reglement en relevante gegevens van hun tegenstanders.

Speeltempo

20 minuten p.p.p.p. + 5 seconden increment per zet

Speelschema

Elke speler krijgt een (willekeurig) nummer: 1, 2, 3 of 4 (bij een spelersgroep met vier personen). Het weekschema voor een dubbele competitie ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:
– Week 1: 1-2 en 3-4 (In de eerste week spelen de nummers 1-2 en 3-4 een dubbele ronde tegen elkaar, beide spelers spelen één keer met wit en één keer met zwart)
– Week 2: 1-3 en 4-2
– Week 3: 1-4 en 2-3
– Week 4: reserveweek indien nodig

Op deze manier is een dubbele speelronde in een maand afgerond (of binnen drie weken).

Zelf afspraak maken met je tegenstander

De spelers spreken onderling in die week een dag en tijdstip af voor hun onderlinge partijen. Tip: speel bij voorkeur de beide partijen achter elkaar, met een korte pauze tussen de partijen. Spreek af wie de partij opstart in Lichess. Het opstarten van een partij gaat als volgt:

1. Open Lichess en log in
2. Kies ‘Spelen’ (menu linksboven)
3. Kies ‘Spelen tegen een vriend’ (tweede knop rechts op het scherm)
4. Verschuif de balken naar 20 minuten per speler en 5 seconden extra per zet. Vink de witte koning aan als je met wit speelt
5. Vul bij (‘Or invite a Lichess user’) de gebruikersnaam in van je tegenstander
6. Klaar! Er verschijnt een draaiende cirkel en een tekst dat je tegenstander is uitgedaagd.

Of kijk hier voor een handig en nog wat uitgebreider stappenplan om te kunnen spelen tegen een vriend op Lichess. Bij je tegenstander, die ook is ingelogd bij Lichess op de afgesproken tijd, verschijnt een rood vinkje rechts boven op het scherm dat aangeeft dat hij is uitgedaagd. Daarop klikken. Bij beide spelers verschijnt een bord met hun namen. De partij kan van start. Je kunt via de chatbalk je tegenstander nog even gedag zeggen. Bij remise aanbieden gelieve twee keer aan te vinken op het teken voor remiseaanbod. Dat geldt ook als je in verloren stand wilt opgeven met de knop ‘opgeven’.

Bijhouden uitslagen

Spreek onderling af wie de uitslagen bijhoudt en stuur de uitslagen door aan de webmaster (webmaster@sv-erasmus.nl). Dan worden de uitslagen ook op de website van Erasmus gepubliceerd.